Stránky

štvrtok 10. novembra 2016

Týždeň s plesiosaurami 3: borenie mýtov



Plesiosaury žili na našej planéte desiatky miliónov rokov. Ale už sú nenávratne preč. ("Dôkazy" zástancov existencie „lochnesiek“ dosiaľ nepresvedčili...) Pri rekonštrukcii ich vzhľadu a spôsobu života sa ľahko môžeme dostať do rozporu s realitou. Tú koniec koncov nikdy nebudeme poznať celú, môžeme sa však k nej priblížiť. Tento krátky príspevok sa snaží zbúrať niekoľko rozšírených mýtov o týchto fascinujúcich morských tvoroch.


Mýtus: Plesiosaury sú vodné dinosaury.
V ušiach laika často býva každý tvor so slovom „saurus“ vo svojom odbornom názve automaticky pokladaný za dinosaura, prípadne jeho blízkeho príbuzného. Nie je to pravda. Dinosaury (a teda aj vtáky) patria spolu s krokodílmi a zrejme aj pterosaurami do skupiny tzv. archosaurov. Plesiosaury sú samostatnou skupinou plazov (pozri vpravo) prispôsobených na život vo vode a spolu s ichtyosaurami bývajú zaraďované medzi tzv. sauropterýgie.



Burianov "Plesiosaurus". Dnes klasifikovaný v rámci rodu Hydrorion.
Mýtus: Plesiosaury vychádzali na súš klásť vajcia.
Zo starších encyklopédií možno poznáte obrázky plesiosaurov vyhrievajúcich sa na pláži. Kedysi sa totiž predpokladalo, že plesiosaury vychádzali na súš klásť vajíčka podobne, ako to robia dnešné morské korytnačky. Známy je napríklad obraz Zdeňka Buriana, na ktorom sa plesiosaury vyhrievajú na pláži (vľavo). Dnes vieme, že druhohorné pláže neboli dovolenkovým rajom plesiosaurov. Stavba ich kostry im totiž nedovoľovala pohyb na súši, aspoň nie tým väčším druhom. Lopatkový a panvový pletenec (súbory kostí spájajúce končatiny s trupom) neboli na osovej kostre pripojené „napevno“, takže neudržali celú váhu tela na súši bez nadľahčovania vodou. Pre malé plesiosaury to však nemuselo platiť. Mali však dôvod vychádzať na súš? Iba nedávno sa definitívne potvrdilo, že plesiosaury boli živorodé. Boli teda plne prispôsobené na život vo vode podobne ako ichtyosaury (viac o nich tu).

Mýtus: Liopleurodon, najväčší pliosaurus všetkých čias, bol dlhý 20 aj viac metrov.
Niektoré dokumentárne seriály (vrátane inak skvelého seriálu Walking with Dinosaurs od BBC) sa nám snažia nahovoriť, že tie najväčšie pliosaury dosahovali dĺžku 20 a viac metrov. Často dané zviera aj pomenujú a obvykle dostane meno Liopleurodon. Neprávom. Tieto čísla nie sú založené na skutočných nálezoch, ale na premrštených odhadoch. Existujúce nálezy nám hovoria o príšerách dlhých 12 m (Pliosaurus funkei), v prípade liopleurodona však dĺžka zrejme nepresiahla 7 metrov. A to je poriadny rozdiel! Ani ten najväčší pliosaurus však pravdepodobne nepresiahol dĺžku 15 m. Ak použijeme predpoklad, že sme nenašli toho najväčšieho jedinca daného druhu, môžeme si dovoliť zvýšiť maximálnu veľkosť o 20%. V prípade druhu Pliosaurus funkei dostaneme zviera dlhé asi 15 m. Takisto treba mať na pamäti, že každé ďalšie zvýšenie odhadu vedie k znásobeniu celkovej hmotnosti zvieraťa (pozri tu). Funkčná morfológia kostí nám v tomto ohľade môže napovedať, čo si môžeme dovoliť. A výsledok je taký, že pre existenciu 20 metrových pliosaurov (zatiaľ) nemáme žiadne dôkazy.
Liopleurodon. Autor: Adam S. Smith (link)

Mýtus: Plesiosaury dodnes žijú vo veľkých sladkovodných jazerách.
Niektorí tvrdia, že plesiosaury prežili do dnešných dní v škótskom jazere Loch Ness. Vedecký dôkaz existencie lochneskej príšery však chýba. Jazero bolo počas poslednej ľadovej doby prikryté niekoľkými kilometrami ľadu a doteraz v ňom nie je dostatočne vysoká teplota, aby sa v nej dlhodobo páčilo akémukoľvek plazovi. Navyše, poskytuje jazero dostatok rýb pre udržanie životaschopnej populácie takých veľkých tvorov? Kde sa vlastne všetky tie príšery schovávajú, že sa pri toľkom úsilí a nasadení dômyselnej techniky zatiaľ podarilo urobiť iba niekoľko rozmazaných fotografií objektov pochybného pôvodu? Takisto je zaujímavé, ako výrazne sa líšia výpovede jednotlivých „svedkov“ – zjavne sa nejedná o navzájom konzistentné opisy záhadného tvora, ktoré by človek čakal, ak by išlo o skutočný organizmus (pozri napr. tu). Treba si priznať, že obludy z čias dinosaurov sú nenávratne preč. Vešať hlavu za to však netreba, pretože živé tvory okolo nás sú dostatočne fantastické na to, aby sme si nemuseli nič vymýšľať.

Nie, nejde o definitívny dôkaz existencie lochnesskej príšery, ale iba o záber z filmu The private life of Sherlock Holmes...


Seriál o plesiosauroch


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára