Stránky

pondelok 26. septembra 2016

Fialové čudo s veľkými očami...



V auguste tohto roku internet doslova zaplavila senzačná správa o náleze zvláštnej fialovej chobotničky na oceánskom dne, pripomínajúcej skôr plyšovú hračku než ozajstné zviera. V skutočnosti ide o dobre známeho zástupcu sepiolidných hlavonožcov s odborným názvom Rossia pacifica. Na zábery tímu Nautilus sa však tak dobre pozerá, že som ani ja neodolal a pripájam svoju trošku.



Rossia pacifica je malé zvieratko zo skupiny sepiolidných hlavonožcov. Vyskytuje sa v severnom Tichom oceáne, pričom v zime sa zdržuje na piesočnatom dne stredne plytkých vôd a v lete migruje do hlbších vôd, kde sa rozmnožuje. Tento hlavonožec nebýva dlhší ako desať centimetrov (samičky sú väčšie ako samčekovia).

Foto: Dan Hershman
Fialového krásavca z fotografií a videa, ktoré obleteli svet, našli v hĺbke 900 metrov neďaleko pobrežia Kalifornie. Zástupcovia druhu Rossia pacifica sa obyčajne zahrabávajú do mäkkého dna, pričom im trčia iba oči (obrázok vpravo). Farbu tela samozrejme prispôsobia okoliu. Prečo sa zvieratko z videa expedície Nautilus sfarbilo na fialovo, nevedno...




Odkazy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára