Stránky

piatok 31. júla 2015

Čo je život?



Čo je život? Ako sa dá rozoznať živé od neživého? Otázky možno znejú banálne, ale je na ne veľmi ťažké odpovedať a dodnes v tom nemáme celkom jasno. Vo väčšine prípadov akosi intuitívne vycítime, čo živé je a čo nie. Stačí ukázať na chrobáka, slimáka, kvietok, kamienok a auto a spýtať sa na názor päťročného dieťaťa. Dokážeme vôbec fenomén života obsiahnuť v jednej vete?


utorok 28. júla 2015

Európske morské egreše



Zdroj: link
Možno ste počas dovolenky na morskej pláži narazili na zvláštne útvary pripomínajúce egreše, ibaže boli priesvitné. Ak sa tak stalo, išlo zrejme o rebrovky. Sú takmer úplne priehľadné a v mori nádherne svetielkujú. Haeckel im venoval jednu tabuľu vo svojom diele Kunstformen der Natur a Dawkins ich právom zaradil medzi vôbec najkrajšie živočíchy. Z tých európskych rebroviek si ukážeme aspoň niektoré.

piatok 17. júla 2015

Zmätky okolo raptorov z Jurského parku



Vďaka filmu Jurský park (1993) sa pred takmer dvomi desaťročiami zmenil pohľad verejnosti na dinosaury. Film vo veľkom čerpal z odkazu kníh Roberta T. Bakkera The Dinosaur Heresies (1986) a Gregoryho Paula Predatory Dinosaurs of the World (1988). Odvtedy však pretieklo veľa vody a nové objavy nás prinútili revidovať zastarané predstavy. To, ako presne vyzerali dinosaury, nebudeme zrejme vedieť nikdy, dá sa však tvrdiť, že dnes sme pravde bližšie ako kedykoľvek predtým. Veda má totiž tú úžasnú vlastnosť, že poznatky kumuluje. A čo nám dnešná veda hovorí o raptoroch z Jurského parku?