Stránky

streda 25. septembra 2013

Plesnivý vesmír



Plesne sú všade okolo nás. Ich spóry poletujúce vo vzduchu využijú každú príležitosť, čoho výsledkom je napríklad sivozelený povlak na pečive, keď naň v sáčku zabudneme. Pamätám si na jednu laboratórnu úlohu v rámci biológie na strednej škole. Každý mal doma vypestovať pleseň a doniesť ju do školy na cvičenie. Ja som vtedy vložil celý krajec chleba do mikroténového sáčku, kde sa za necelý týždeň diali veci... V škole som exceloval, môj plesnivý chlebík mal úspech, aj keď jedna spolužiačka s plesnivým lekvárom sa čo do farebnosti a hrúbky povlaku môjmu „chovancovi“ vyrovnala.

utorok 17. septembra 2013

Plastové patvory: 3. časť - mravčiare a mravčiare


Už ste sa niekedy stretli s mravčiarom? Ak ste zatiaľ nemali možnosť cestovať za veľkú mláku do jeho domoviny a zoologická záhrada, ktorú ste toto leto navštívili ako na potvoru žiadne mravčiare vo svojich výbehoch a klietkach nemala, dobre si prezrite nasledujúci obrázok.

Mravčiar veľký (Myrmecophaga tridactyla) v celej svojej kráse.... Zdroj: Wikimedia Commons.

sobota 7. septembra 2013

Mravčie superlatívy


Camponotus nigriceps z Austrálie. Mravce rodu Camponotus patria medzi najväčšie mravce na svete. Foto: Alexander Wild.
Je zaujímavé sledovať, ako ľudí priťahujú superlatívy – najväčšie, najlepšie, najnovšie, prípadne najmenšie, najhoršie, najstaršie. Najväčší štadión sveta, najlepšia reklama, najnovší model auta, najmenší bicykel, najhorší film roka, najstaršie písmo... Nenadarmo vznikla Guinessova kniha rekordov.