Stránky

utorok 26. marca 2013

O prvej Knihe



Dá sa povedať, že iba málo kníh človeka naozaj ovplyvní na celý život. A tá úplne prvá zväčša človeka nasmeruje a z daného smeru sa už ťažko výraznejšie bočí. V mojom prípade tou úplne prvou Knihou (zámerne s veľkým „K“) bola učebnica zoológie pre stredné školy z päťdesiatych rokov. Dostal som sa k nej asi ako štvor- alebo päťročný a ten exemplár (už riadne dotrhaný) má stále svoje čestné miesto v mojej knihovničke.

utorok 19. marca 2013

Mravce, mravce, mravce


Mravce sú po mnohých stránkach úžasné organizmy. Učarovali mi pred niekoľkými rokmi po prečítaní knihy Cesta k mravencům od Berta Hölldoblera a Edwarda O. Wilsona (ktorú vrelo odporúčam všetkým milovníkom prírody). Odvtedy si viac všímam, po čom stúpam a často sa zohnem až tesne k zemi v snahe dostať sa na úroveň týchto drobných tvorčekov. A hoci som ako malý chlapec po mravcoch s obľubou šliapal, teraz k nim prechovávam úctu a rešpekt.

streda 6. marca 2013

Odkiaľ sa vzali článkonožce?


Táto otázka je oveľa komplikovanejšia, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Z hornín kambrického veku už totiž poznáme jasne rozpoznateľné fosílie článkonožcov. Prechodných článkov nie je veľa, i keď niektoré vyrazia dych. Okrem fosílií by snáď mohla pomôcť ešte fylogenetická veda...