Stránky

streda 18. decembra 2013

Tip na darček: Hmyzí rodiny a státy

Ak máte radi mravčeky a iný sociálny hmyz a vo vašej príručnej knihovničke dosiaľ chýba titul vyobrazený vľavo, prestaňte otáľať a napíšte Ježiškovi. Ak vašu prosbu vypočuje a pod stromčekom si nájdete túto buchľu, garantujem vám maximálnu spokojnosť. 

Keďže kniha Hmyzí rodiny a státy od Jana Žďárka vyšla už pred nejakým časom a krstená bola pred dvoma mesiacmi, mne už bolo do Vianoc dlho a zainvestoval som. Ide o drahšiu položku, takže ak ste zvyknutí nakupovať knihy vo výpredajoch a antikvariátoch (ako napríklad ja), budete musieť siahnuť trochu hlbšie do peňaženky. Ja som siahol a nebanujem. Táto publikácia totiž rozhodne stojí za to.


Jan Žďárek sa sociálnemu hmyzu venuje už nejaký ten rôčik a v československom prostredí by sa mohol považovať za nestora výskumu v danej oblasti. Možno ho poznáte z jeho predchádzajúcich kníh Neobvyklá setkání (1980) a Proč vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti...? Aneb hmyzí státy (1997). Odporúčaná novinka je vlastne rozšíreným vydaním knižky o hmyzích štátoch z roku 1997, ktorá sa dočkala vynikajúcich ohlasov. Ako však sám autor píše na začiatku svojej najnovšej knihy, druhé vydanie výrazne nabobtnalo priamo úmerne tomu, ako sa naše poznanie o sociálnom hmyze obohatilo novými smermi výskumu. Pribudla aj (takmer) vyčerpávajúca bibliografia na konci knihy a množstvo nádherných farebných fotografií, medzi ktorými nechýbajú ani skvosty od Alexandra Wild. Kvalitný kriedový papier a tvrdá väzba radia knihu do vyššej váhovej kategórie, takže do električky si ju asi nevezmete. To však vôbec nevadí, keďže pri začítaní sa by sa mohlo ľahko stať, že zabudnete vystúpiť na tej správnej zastávke.

Dosť bolo citových výlevov, idem si prečítať ďalšiu kapitolu... A vy ostatní ("mravčekári" a iní "hmyziari"), čo ju ešte nemáte, bežte do najbližšieho kníhkupectva (môže byť aj internetové) alebo vyťahujte listový papier, aby to do Vianoc Ježiško stihol.

Niekoľko súvisiacich odkazov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára