Stránky

piatok 5. apríla 2013

Plastové zvieratká - krátky úvod


Asi ťažko možno nájsť obľúbenejšiu unisex hračku než zvieratká – plastové, drevené, papierové. Práve tie prvé spomenuté dnes človek nájde v každom obchode s hračkami a je v princípe jedno, či ide o dinosaury, domáce zvieratá alebo „obyvateľov zoo“ – v každom z prípadov ide vlastne o viac alebo menej vydarené repliky/modely skutočne žijúcich, resp. vyhynutých, tvorov.


Úloha: na jednotlivých papieroch sú rozložené rôzne plastové zvieratká. Podotýkam, že vo väčšine prípadov sú roztriedené podľa zoologického systému. Vyznačte a pomenujte jednotlivé skupiny - obrázok sa zväčší po kliknutí naň (riešenie nájdete na konci príspevku).
Plastové zvieratká som spolu s bratom zbieral odmalička a ešte aj teraz mám pre ne slabosť, zvlášť, ak sú verne vymodelované. V čase, keď som zbieral plastové dinosaury (90. roky minulého storočia), bola ponuka u nás obmedzená na čínske výrobky, ktoré boli vo väčšine prípadov nevalnej kvality. To isté sa týkalo dnešnej fauny, aj keď občas človek mohol natrafiť na vcelku slušné kúsky (napr. od firmy New-Ray). O tom, čo dnes nájdete v každom kvalitnejšom hračkárstve, t.j. hračky-modely napríklad od Schleich alebo Bullyland, sa však v tých časoch dalo len snívať.


Plastové zvieratká obvykle predstavujú zástupcov skupiny cicavcov – dovolím si povedať, že 95 % všetkých plasťákov, s ktorými sa stretnete, budú práve cicavce. Niet sa čo čudovať, veď sami medzi ne patríme. Veľkú časť ponuky v obchodoch tvoria domáce zvieratká, najmä kravy, kone, ovce a prasiatka. Toto deti jednoducho žerú, aj keď my s bratom sme vždy obľubovali niečo menej tradičné. Keď sa nám podarilo od niekoho výmenou získať mravčiara alebo pásovca, išlo o veľký deň.

Mravčiar - dôvod na oslavu.

Zakaždým, keď navštívim rodičovský dom, neopomeniem poprehŕňať sa v drevenej krabici s plastovými hrdinami môjho detstva. O tých najväčších skvostoch (v pozitívnom i negatívnom zmysle slova) sa v budúcnosti dočítate na tomto blogu.
 
Plastoví hrdinovia detských čias. S mladším bratom sme mali dohodu: plasťáky vyhynutých zvierat patrili mne, plasťáky tých dnešných zase jemu. V tejto krabici je jeho zbierka.

Riešenie úlohy


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára