Stránky

utorok 19. marca 2013

Mravce, mravce, mravce


Mravce sú po mnohých stránkach úžasné organizmy. Učarovali mi pred niekoľkými rokmi po prečítaní knihy Cesta k mravencům od Berta Hölldoblera a Edwarda O. Wilsona (ktorú vrelo odporúčam všetkým milovníkom prírody). Odvtedy si viac všímam, po čom stúpam a často sa zohnem až tesne k zemi v snahe dostať sa na úroveň týchto drobných tvorčekov. A hoci som ako malý chlapec po mravcoch s obľubou šliapal, teraz k nim prechovávam úctu a rešpekt.



Mravce na prvý pohľad môžu pôsobiť ako cudzie (po)tvory: z nášho pohľadu dorastajú do nepatrných rozmerov, majú šesť kráčavých končatín, na svet sa dívajú zloženými očami a komunikujú takmer výlučne chemickou cestou. Napriek tomu s nami zdieľajú niečo, čo sa v prírode len tak nevidí. To niečo sa odborne nazýva eusocialita. Tá je vlastná iba zlomku živočíšnych druhov: termitom, osám, včelám, niektorým druhom morských ráčikov (čeľaď Alpheidae) a krtopotkanom (ešte o nich na tomto blogu bude reč). U ľudí sa síce nevyvinula, ale isté nábehy na ňu predsa len máme. Eusocialitu možno charakterizovať nasledovne:
1) Dospelé jedince sa spoločne starajú o potomstvo (Pripomeňte si materské školy, kam každé ráno „zatvárame svoje deti“, resp. celý systém školstva ako takého.);
2) V jednom hniezde spolu žijú aspoň dve dospelé generácie (Na jednom ľudskom sídlisku, či v jednom meste ich žije aj viac.);
3) Spoločnosť hniezda je rozdelená na rozmnožujúcu sa, tzv. „kráľovskú“, kastu a nerozmnožujúcu sa, tzv. „robotnícku“, kastu (Stačí si pripomenúť kastovný systém archaických civilizácií, pričom ani analógia s rozdelením na buržoáznu a robotnícku triedu raného kapitalizmu nemusí byť čisto náhodná...);
4) Všetky jedince sú úplne oddané celému superorganizmu, chránia ho a dbajú o jeho prežitie (V stave liberálnej demokracie by sa mohlo zdať, že táto položka je u ľudí prežitkom. Pri predstave toho, ako ľudia pokorne stoja v rade u lekára či pri výdaji stravy vo vývarovni si treba priznať, že práve táto štvrtá položka je pre ľudí najcharakteristickejšia. Koniec koncov, výnimky v podobe všadeprítomných rebelujúcich „nekonformných jedincov“ iba potvrdzujú toto pravidlo.).

Mravec mačinový (Tetramorium caespitum) - jeden z najbežnejších mravcov na Slovensku. (Foto: M. Hyžný)
Mravčie spoločenstvo
Mravčí štát tvorí jedna alebo viacero samičiek (kráľovné) a veľkým počtom ich sterilných dcér – robotníc. Kráľovná je v podstate neúnavným strojom na kladenie vajíčok a môže sa dožiť až 15 rokov. O vajíčka sa ďalej starajú robotnice. Samčeky schopné rozmnožovania kolónia vyprodukuje iba na jediný (no nemenej dôležitý) účel – hromadné párenie, ktoré prebieha pri rojení, kedy sa vyliahne množstvo pohlavne zrelých okrídlených samičiek a samčekov naraz. Po spárení samičke krídla odpadnú (alebo si ich odlomí). Potom si hľadá vhodné miesto na založenie vlastnej kolónie. Začne klásť vajíčka, z ktorých sa vyliahnu larvy. Tie rastú, až sa zakuklia a premenia sa na dospelých mravcov – robotnice. Kráľovná sa pári iba raz, počas svadobného letu, a spermie od samčeka si uchováva v tzv. spermatéke na konci bruška. Tie jej vydržia na celý život, pričom nimi môže oplodniť desaťtisíce vajíčok. Viac informácií o rozmnožovaní mravcov nájdete tu.

Mravec obyčajný (Lasius niger) pri rojení (Foto: M. Hyžný).
Mravce na každom kroku
S mravcami sa stretávame na každom kroku a existuje ich ohromné množstvo druhov – doteraz ich vedci opísali zhruba 15 000 a každý rok sa opisujú ďalšie (stačí sledovať dianie na AntWebe). Na svete je pritom v každom okamihu toľko mravcov, že ich celková hmotnosť sa zhruba rovná hmotnosti všetkých ľudí.
Na Slovensku je zaznamenaný výskyt vyše sto rôznych druhov mravcov (Werner a Wiezik 2007). Tento počet sa môže zdať prekvapujúco vysoký, v skutočnosti však možno očakávať, že ozajstný počet druhov obývajúcich našu krajinu je vyšší. Väčšina druhov mravcov totiž dosahuje vskutku miniatúrne rozmery a žije v hrabanke a zemi, takže ľahko unikne pozornosti. Bežne sa u nás stretneme vlastne iba so zlomkom mravčej rozmanitosti.
  
Chov mravcov
Sledovať mravce pri bežných úkonoch môže byť fascinujúce. V prírode (a občas aj vo vlastnej kuchyni) sa dajú mravce pozorovať pri takých činnostiach, ako je zdolávanie koristi, stavanie hniezda, či prekonávanie vodnej prekážky. Samotný život kolónie však býva skrytý hlboko v podzemí alebo aspoň pod kameňom. V tom druhom prípade však stačí krátke narušenie súkromia na to, aby sa celé mravčie sídlisko v mihu presťahovalo hlbšie, kam oko narušiteľa nedovidí. Chov mravcov (formikaristika) ponúka výsadu byť pri tom, ako sa z vajíčok liahnu drobné larvy a z kukiel dospelé robotnice, ako sa jednotliví členovia mravčej spoločnosti navzájom kŕmia a ako si odstraňujú z tela kúsky prachu. Ak vás práve tieto aspekty mravčieho života zaujímajú, určite skúste mravce chovať (mrknite napríklad tu, tu a tu). 
Formikárium (zdroj: formicopedia.org)
Mravce na sieti
Web je plný výborných stránok venovaných mravcom. Pre tých, ktorých môj stručný príspevok zaujal, odporúčam niektoré z mojich obľúbených stránok.

v slovenčine a češtine
Niečo o mravcoch na Slovensku: http://wiezik.blog.sme.sk/c/167254/Mravce.html
Špecializovaný slovenský web o mravcoch a ich chove: http://www.mravce.info/
Fórum slovenskej komunity mravčekárov: http://forum.mravce.info/
O chove mravcov (s peknými detailnými fotografiami): http://www.maclab.sk/clanky/chov-mravcov.php
Český web nielen o lesných mravcoch: http://lesnimravenci.cz/

v angličtine
Blog nielen o mravcoch s fantastickými fotografiami: http://myrmecos.net/
Pre tých, čo chcú ísť viac do hĺbky: http://www.antweb.org/ , http://antbase.org/

fotogalérie (pre potešenie oka;)

video
Vynikajúci úvod ku mravcom pre laikov v podaní Dr. Briana Fishera (v angličtine): Ants: The Invisible Majority http://video.calacademy.org/details/85 

You tube je plný úžasných videí venovaných mravcom, len stačí trochu pobrowsovať...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára